nedjelja, 13.01.2008.

plastika, plastika...........

U zadnje vrijeme sam sve više opterećena mislima o tome, kakvu budućnost mi sami sebi spremamo ovakvim načinom života………..
Ugušit ćemo se u vlastitom smeću…….plastika, najloni, stari mobiteli,
smece

zastarjela tehnika, odbačena bijela tehnika, gomila stvari koja je u prirodi jako teško i sporo razgradiva…..
Pa, dobro, malo po malo smo počeli buditi svijest o tome, pa se počeo skupljati stari papir, plastične boce, što se reciklira i spašava od velikog dijela onečišćenja.Moram primijetiti da odavno nisam vidjela niti jednu praznu pvc bocu koju bi more izbacilo….što je u svakom slučaju pohvalno….
Međutim, ono što me jako muči su najlonske vrećice, kojih se u jednom danu skupi pozamašna gomila od svake spize….gdje god odeš nešto kupit, odmah ti to spremaju u njihove reklamne pvc vrećice. U zadnje vrijeme nosim platnenu vrećicu sa sobom, međutim, često puta se dogodi da je ni ne uspijem izvadit iz torbe, a predmet moje kupovine već se uredno nalazi u novoj pvc vrećici zajedno s računom……….ma baš svaka sitnica zaslužuje biti u novoj vrećici………..

otpad

Sad sam ih skužila, pa prije vadim svoju vrećicu, pa tek onda novčanik, i moram priznati da me prodavačice najčešće jako čudno gledaju. Ponekad čak i pitaju s nevjericom i čuđenjem: „šta, u tu vrećicu?“
A mislim da su za sve najviše krivi trgovci, koji će sve učiniti, samo da nam prodaju svoju robu. Ali, isto tako bi mogli shvatiti, da kad bi te vrećice prodavali, da bi ih puno više ljudi koristilo dok ne puknu. Isto tako, mogli bi nam umjesto najlonskih vrećica ponuditi papirnate, koje su ekološki puno prihvatljivije, ili nam prodati platnene, koje su daleko najisplativije i najdugotrajnije….
Dakle, dok se naša prepametna vlast ne sjeti donijeti neki dobar zakon na tu temu, apeliram na trgovce da povećaju svoju zaradu na način da nam prestanu dijeliti spomenute vrećice (jer su nas već ionako debelo razmazili, pa više nikome ne pada napamet od kuće ponijeti neku torbicu ili vrećicu za spizu)
A na vas dragi moji prijatelji, da počnete sa sobom nositi vrećice bilo koje vrste, pa makar i one najlonske koje ste dobili u prijašnjim kupovinama……
Šaljem vam veliki ekološki pozdrav ……………….;o))


(06:34) komentari(26) printaj (?)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.